Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wspólnie z kolegami z Instytutu Ochrony Środowiska oraz Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podjęli próbę oszacowania skali strat w branży piekarsko-cukierniczej w Polsce.
W ramach badań naukowcy spróbowali określić przyczyny tego zjawiska, ocenić ryzyko jego wystąpienia, zidentyfikować punkty odzysku oraz sposoby ograniczenia i zapobiegania stratom. Częścią raportu z prac jest poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko-cukierniczej.
To pierwsze tego typu badanie w Polsce, jego wyniki są kluczowe dla zbudowania mapy drogowej dla dalszych badań ukierunkowanych na redukcję strat żywności, bardziej zrównoważone zarządzanie zasobami w przetwórstwa piekarsko-cukierniczego. Może to przyczynić się do zwiększenia społecznej odpowiedzialności biznesu i wartości współtworzenia – czytamy w serwisie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
jsz