Naukowcy zbadali różnice w podatności na zaburzenia węchu i smaku w COVID-19

23.07.2020

Dr hab. Rafał Butowt, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Christopher S von Bartheld i Molly M Hagen z uniwersytetu w Newadzie zbadali różnice w podatności na zaburzenia węchu i smaku w COVID-19 pomiędzy pacjentami z Azji, a pacjentami z Europy i Ameryki.

Naukowcy przeprowadzili metaanalizę zaburzeń chemosensorycznych (węchu i smaku).  Analizując wyniki kilkudziesięciu badań z różnych laboratoriów i dane o pacjentach COVID-19 z różnych rejonów świata, doszli do wniosku, że prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń węchu i smaku jest od trzech do sześciu razy wyższe w rasie kaukaskiej niż u mieszkańców Azji wschodniej.

Ten wynik pokazuje, że czynniki genetyczne mają znaczący wpływ na zachorowalność na COVID-19. Badacze podejrzewają też, że większa podatność na zaburzenia węchu i smaku w COVID-19 wiąże się z częstszym występowaniem pacjentów bez objawów oddechowych oraz bez gorączki – co koreluje pozytywnie z większą transmisyjnością wirusa pomiędzy ludźmi – czytamy w serwisie uczelni.

Więcej: https://www.umk.pl/wiadomosci/?id=26836

 

jsz


Medycyna i biotechnologia