BHUMI to nowa spółka spin-off Uniwersytetu Warszawskiego (UW), która zajmuje się tworzeniem bezpiecznych dla środowiska preparatów rolniczych i ogrodniczych, użyźniających i regenerujących glebę, a także pomagających oczyścić ją ze szkodliwych substancji. Jej założycielami są dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska, dr Kumar Pranaw i prof. Łukasz Drewniak z Wydziału Biologii UW oraz Anna Głowacka i Tomasz Koms.
Do założenia firmy doprowadziły badania prowadzone w Instytucie Mikrobiologii. Zespół dr. Kumara Pranawa – w ramach projektu TEAM-NET Fundacji na rzecz Nauki Polskiej – pracował nad wykorzystaniem pierwiastków, które znajdują się w popiołach lotnych. Na bazie tych mikroelementów oraz grzybów i bakterii zespół opracował preparaty stymulujące wzrost roślin, które można stosować w rolnictwie.
Obecnie firma oferuje dwa rodzaje preparatów: bazujące na komórkach bakteryjnych i grzybowych, oraz opierające się na produktach metabolizmu bakterii. Testy polowe wykazały, że pozwalają one na ograniczenie stosowania nawozów syntetycznych o co najmniej 30%.
jp