Dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel prof. nadzw. Politechniki Poznańskiej zwyciężył w konkursie AgroBioTop. Kapituła nagrody doceniła opracowanie przyjaznej dla środowiska nowej technologii wytwarzania biopaliw z odpadów z produkcji serów i jogurtów – informuje portal agropolska.pl.
Opracowana technologia jest jednostopniowa i oparta na wykorzystaniu kwaśnej serwatki. Polska zajmuje 4. miejsce w Europie (po Niemczech, Francji i Włoszech) w produkcji serów twarogowych. Produktem ubocznym produkcji jest serwatka, która zwykle jest po prostu odprowadzana do ścieków, a czasem trafia wprost do jezior czy rzek.
Państwa UE zobowiązały się do zmniejszenia odpadów żywności do 30 proc. w 2025 r. i 50 proc. do roku 2030. Opracowana przez laureata technologia wytwarzania biopaliw z wykorzystaniem odpadów organicznych wspomaga osiągnięcie tego celu, wpływa także na zróżnicowanie źródeł pozyskiwania energii.
Kapitułę nagrody AgroBioTop powołuje Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk.
jsz