Czasopismo „Journal of Cleaner Production” zaprezentowało efekty pracy zespołu polskich chemików, które mogą ułatwić przechowywanie owoców i warzyw. Zespołem kieruje dr hab. inż. Radomir Jasiński, prof. Politechniki Krakowskiej (PK) z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej PK.
Zespół chemików opracował uniwersalną i ekologiczną metodę syntezy związków będących prekursorami dla preparatów hamujących dojrzewanie owoców i warzyw. Rozwiązanie to może stać się podstawą do produkcji użytecznych preparatów – informuje PK.
Badania naukowców, studentów i doktorantów z Politechniki Krakowskiej są pierwszym, ale niezwykle istotnym krokiem w stronę produkcji użytecznych preparatów hamujących dojrzewanie owoców i warzyw.
Jak podkreśla w komunikacie PK, w przeciwieństwie do etylenu, który jest powszechnym przyspieszaczem dojrzewania, metylocyklopropen i jego analogi hamują proces dojrzewania. Może to wspomóc rozwiązanie problemu przechowywania warzyw i owoców, zwłaszcza dużych ilości. Jest to zagadnienie stanowiące jedno z wyzwań dla współczesnej nauki.
Więcej:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652621002997
jp