Odmiana minikiwi stworzona w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego trafia na rynek

07.09.2018

Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie poszukują nowych zastosowań dla odmiany minikiwi – owocu wyhodowanego w sadach doświadczalnych warszawskiej uczelni.

Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie. Nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników. Minikiwi są niewielkie i mają jadalną skórką. Badania potwierdzają, że to jedne z najbogatszych w składniki bioaktywne owoców: zawierają witaminę C, luteinę, polifenole oraz enzym proteolityczny – aktinidin. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego,  działają też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy – czytamy w komunikacie prasowym SGGW.

We wrześniu minikiwi mają trafić do polskich supermarketów, a zespół naukowców z SGGW rozpoczął prace nad wykorzystaniem owoców w przetwórstwie.

jp


Wydarzenia