Start-up FrostX – spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice współtworzona przez naukowców wywodzących się z Politechniki Śląskiej – opracował pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności.
Opracowany przez FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności – ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp. W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.
Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak suszone tradycyjnie) i utrzymują swoją przydatność do spożycia nawet 25 lat – czytamy w serwisie uczelni.
jsz