Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak – opisuje produkt w rozmowie z Polską Agencją Prasową Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik (CNK) w Warszawie, który jest autorem eksperymentu.
Aby stworzyć prezentowany w CNK produkt, warszawscy naukowcy umieścili komórki kurczaka w celulozowym szkielecie z liścia szpinaku. Jak podkreśla Stanisław Łoboziak, hodowla jednego liścia z mięsem kurczaka trwa ok. trzy tygodnie, czyli szybciej niż przeznaczonego na ubój kurczaka „tradycyjnego”.
Mięso wyhodowanie w laboratorium uzyskuje się z komórek pobranych od żywych zwierząt – wystarczy próbka wielkości główki szpilki. Oznacza to, że w przyszłości będzie możliwe pozyskanie mięsa bez cierpienia zwierząt.
jp