Naukowcy z Wydziału Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej (PŁ) wspólnie z Otto-von-Guericke Universität Magdeburg (OVGU) będą prowadzić badania nad nową technologią suszenia rozpyłowego. Na ten cel otrzymali prawie milion złotych z Narodowego Centrum Nauki z programu OPUS + LAP.
Podstawowym celem realizowanego projektu jest eksperymentalne i numeryczne określenie mechanizmów odpowiedzialnych za aglomerację w suszarkach rozpyłowych z zawracaniem drobin do komory suszenia.
Suszenie rozpyłowe jest wiodącą technologią wytwarzania materiałów sypkich z cieczy poprzez szybkie usuwanie jej lotnych składników za pomocą gorącego gazu. Technologia ta jest szeroko stosowana w różnych gałęziach przemysłu, takich jak przemysł chemiczny, farmaceutyczny i spożywczy. Mleko w proszku, kawa rozpuszczalna, drożdże, aromaty i proszek do prania są najbardziej popularne z szerokiej gamy produktów suszonych rozpyłowo, które są używane w codziennym życiu. Jeśli cząsteczki są zbyt małe lub rozkład średnic cząsteczek jest zbyt wąski, mogą one tworzyć struktury trudne do zwilżenia i rozpuszczenia – wyjaśnia dr hab. inż. Maciej Jaskulski, koordynator projektu z PŁ.
jp