Innowacyjny produkt stworzony przez badaczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) w Krakowie wzmacnia układ odpornościowy ryb – informuje „Dziennik Polski”.
Ponieważ importowane ryby muszą znieść niedogodności związane z nierzadko długotrwałą podróżą, hodowcy profilaktycznie podają im antybiotyki, co jak wiadomo, może też mieć skutki uboczne – wyjaśnia rozmowie z krakowskim „Dziennikiem Polskim” dr hab. Wojciech Fiałkowski.
Tymczasem preparat opatentowany przez naukowców z UJ: dr Wojciecha Góreckiego, dr hab. Wojciecha Fiałkowskiego, dr Łukasza Pijanowskiego oraz dr inż. Monikę Komorowską podawany profilaktycznie wzmacnia układ odpornościowy ryb i antybiotykoterapia nie jest konieczna.
Środek stosowany jest zewnętrznie, miesza się go z wodą w której pływają ryby. Jest wchłaniany przez skórę i układ pokarmowy. To całkowicie innowacyjny sposób podawania tego typu preparatów – czytamy w dzienniku.
jp