Spółka spin-out Politechniki Gdańskiej – Chitone sp. z o.o. – pozyskała ok. 5,5 mln zł finansowania w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Szybka ścieżka” na rozwój technologii ChitoVelum® Pro – opatentowanej metody rozpuszczania chitozanu przy użyciu kwasu węglowego – informuje uczelnia.
Opracowana na wydziale chemii Politechniki Gdańskiej metoda ma zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym. Spółka prowadzi prace nad jadalną otoczką przedłużającą świeżość produktów spożywczych, takich jak owoce, ryby czy warzywa. Poprzez swój unikatowy skład otoczka będzie w 100 proc. naturalna, zaś jej zastosowanie ma spowolnić tempo utraty wody, jak również chronić produkty przed zakażeniem bakteriami i grzybami w trakcie transportu oraz magazynowania.
Spółka sfinalizowała także rozmowy z inwestorem prywatnym, który na mocy umowy o wartości ponad 21 mln zł sfinansuje wieloletni program inwestycyjny.
jsz