Studenci Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH) w Krakowie przygotowują prototypowe, biodegradowalne opakowanie przeznaczone do przechowywania m.in. mleka i innej żywności o krótkim terminie przydatności.
Opakowanie biodegradowalne, nad którym trwają prace, ma zawierać materiały pochodzenia naturalnego, które ulegają rozkładowi w minimum 90%. Takie rozwiązanie pozwoli zakwalifikować projektowane opakowane do grupy odpadów możliwych do kompostowania, których produktami rozkładu będą tylko woda i dwutlenek węgla – informuje AGH.
Projektowane przez studentów opakowanie będzie składać się z trzech głównych warstw. Pierwsza to foliowa warstwa biodegradowalna wykonana z matrycy polimerowej, której celem jest zapewnienie przede wszystkim nieprzepuszczalności oraz ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi opakowania. Kolejna to warstwa konstrukcyjna odporna m.in. na ściskanie czy zgniatanie a trzecia to foliowa warstwa biodegradowalna o wysokiej nieprzepuszczalność dla m.in. tlenu oraz światła.
Nad projektem, realizowanym w ramach Koła Naukowego Ceremit, które działa przy Wydziale Inżynierii Materiałowej i Ceramiki AGH, pracuje blisko 20 osób.
jp