Studenci Politechniki Warszawskiej pracują nad stworzeniem substytutu jogurtu

08.08.2018

Grupa studentów biotechnologii Politechniki Warszawskiej pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe – informuje Biuro do spraw Promocji i Informacji warszawskiej uczelni.

Studenci skupieni w Kole Naukowym Biotechnologów „Herbion” działającym przy wydziale chemicznym Politechniki Warszawskiej postanowili stworzyć jogurt na bazie surowców zbożowych. Wybrali proso, bo ma wiele cennych właściwości i jest bezglutenowe. To sprawia, że także osoby, które mają celiakię czy alergię na gluten mogłyby spożywać taki jogurt. Jak przekonują studenci proso jest też tanie i łatwo dostępne. Dodatkowo – co typowe dla roślinnych alternatyw mleka – nie znajdziemy w nim laktozy i cholesterolu.

jp


Badania i rozwój Szkolnictwo wyższe