Na Politechnice Wrocławskiej działa browar, w którym studenci poznają techniki przemysłowej produkcji piwa. Politechniczne laboratorium wyposażone jest w aparaturę, którą wykorzystują wielkie browary. Dla uczelnianych warunków instalacja jest wykonana w dużo mniejszej skali.
Zajęcia w browarze mają studenci kierunków: biotechnologia i inżyniera chemiczna. W trakcie kilkutygodniowego kursu uczą się produkcji piwa od przygotowania materiałów, do momentu butelkowania gotowego produktu. Poznają działanie poszczególnych sprzętów po to, żeby wiedzieć, jak się nimi posługiwać w pracy browarnika – czytamy w serwisie uczelni.
W uczelnianym browarze znajdują się: instalacja chłodnicza, zbiorniki do przygotowywania gorącej wody, kadzie zacierne i filtracyjne, pompa, która zajmuje się przetłaczaniem brzeczki między wszystkimi zbiornikami, trzy fermentory, zbiornik do otwartej fermentacji i urządzenie do automatycznego czyszczenia instalacji.
jsz