Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych działające na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie otrzymało grant Forum Uniwersytetów Polskich.
Studenci UWM zwyciężyli w tegorocznej edycji konkursu „Zdobądź grant z FUniP!” i otrzymają 7 tys. złotych na realizację swoich badań naukowych. Ich projekt nosi tytuł „Świadomość, stan wiedzy oraz zainteresowanie spożyciem, czyli owady jadalne jako alternatywne źródło białka – badanie zainteresowania wśród młodzieży szkoły gastronomicznej”.
Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych współpracuje przy tym projekcie z Kołem Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, które również działa na Wydziale Nauki o Żywności UWM. W najbliższych planach są: publikacje naukowe, udział w konferencjach naukowych, a także prezentacje dla uczniów szkół gastronomicznych, ocena organoleptyczna pieczywa oraz prezentacja owadów jadalnych. Środki na te działania zostaną pokryte z grantu.
jp