Studenckie Koła Naukowe Nexus i Inventum działające przy Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu zdobyły dofinansowanie projektów w ramach konkursu Ministerstwa Edukacji i Nauki „Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje” – informuje uczelnia.
Przedmiotem projektu „Innowacyjne produkty fermentowane na bazie odpadów piekarniczych i wytłoków z aronii – od projektu po prototyp” realizowanego przez SKN Inventum będzie opracowanie prototypów prozdrowotnych napojów otrzymanych na drodze fermentacji mlekowej z odpadów piekarniczych i produktów ubocznych z przemysłu owocowo-warzywnego.
Celem projektu „TEAcycle – innowacyjne herbatki funkcjonalne na bazie produktów ubocznych z owoców” realizowanego przez SKN Nexus jest opracowanie innowacyjnej herbatki funkcjonalnej w procesie zrównoważonej metody ograniczania odpadów przetwórstwa owoców przy wykorzystaniu podejścia Design Thinking.
Więcej: https://ue.poznan.pl/aktualnosci/sukces-kol-naukowych-w-konkursie-studenckie-kola-tworza-innowacje/
jsz