Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w międzynarodowym projekcie wspierającym zdrową dietę

02.07.2020

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie jest partnerem naukowym międzynarodowego projektu „StratKIT – Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region”. Jego celem jest opracowanie wytycznych, które ułatwią wprowadzenie zdrowej diety do żywienia zbiorowego, szczególnie w stołówkach szkolnych.

Projekt, którego liderem jest Uniwersytet w Helsinkach, będzie realizowany do czerwca 2021 roku w ramach programu INTERREG Region Morza Bałtyckiego. Bierze w nim udział 13 partnerów z sześciu krajów bałtyckich oraz 10 partnerów stowarzyszonych z sektorów administracji publicznej i usług cateringowych, ośrodków badawczych i branży doradczej.

Wprowadzenie żywności ekologicznej do jadłospisów szkolnych jest bardzo ważne, ponieważ młodzież powinna być zdrowo odżywiana. Dieta oparta na produktach ekologicznych jest wolna od zanieczyszczeń. Ponadto zawiera istotnie więcej ważnych dla zdrowia związków takich jak polifenole, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 – podkreśla prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wykonawca projektu ze strony SGGW.

jp 


Szkolnictwo wyższe