Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu został partnerem w europejskim konsorcjum realizującym projekt mEATquality. Łączny budżet projektu to 6 mln euro z czego 400 tys. euro jest przeznaczonych na zadania zaplanowane do realizacji przez poznańską uczelnię.
Projekt mEATquality (Linking extensive husbandry practices to the intrinsic quality of pork and broiler meat) został złożony na wezwanie Programu Ramowego Horyzont. Realizuje go konsorcjum składające się z 17 firm, uniwersytetów i instytutów badawczych pochodzących z 7 krajów europejskich. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu jest jednym z głównych partnerów konsorcjum i jednocześnie liderem jednego z Programów Prac dotyczącego badań na trzodzie.
Projekt mEATquality zakłada dostarczenie konsumentom najlepszej jakości mięsa drobiowego i wieprzowego przez poprawę dobrostanu zwierząt, czerpiąc wiedzę z ekstensywnych systemów utrzymania brojlerów i trzody – czytamy w serwisie uczelni.
jsz