W Zakładzie Technologii Przetworów Ziemniaczanych Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od kilku lat prowadzone są badania odmian ziemniaków o kolorowym miąższu jako potencjalnego surowca do konsumpcji i przetwórstwa.
Wrocławscy naukowcy badają skład chemiczny, a zwłaszcza zawartość związków polifenolowych ze szczególnym uwzględnieniem antocyjanów. W porównaniu do odmian o białej lub żółtej barwie miąższu, ziemniaki odmian kolorowych zawierają dwa razy więcej związków polifenolowych, w tym antocyjany. Te ostatnie zawarte w skórce ziemniaka o kolorowym miąższu mogą być wykorzystywane jako dodatki do żywności, np. do olejów ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne.
Więcej o Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:
https://www.binoz.upwr.edu.pl/wnoznew/?page_id=33