Dolnośląska Zielona Dolina DOZEDO, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, gmina Radków i dolnośląscy hodowcy tworzą konsorcjum realizujące projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”.
Rozwój hodowli bydła mięsnego na Pogórzu Sudeckim, gdzie wykorzystuje się zaledwie 50 proc. trwałych użytków zielonych jest jednym z elementów programu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia wpisanego do strategii rozwoju Dolnego Śląska i na listę strategicznych projektów rządowych. Koncepcja wykorzystuje najlepsze wzorce francuskie z hodowli krów Limousine i Charolaise.
– Chcemy doprowadzić do rozpoznawalności w Polsce marki, jaką powinna się stać wołowina z Zielonej Doliny, bo tak ją nazwaliśmy. To oznacza wprowadzenie systemu certyfikacji, poprzedzonej odpowiednią jakością hodowli – mówi kierownik projektu, prof. Jan Twardoń cytowany w serwisie uczelni.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/50924/zielona_dolina_szansa_dla_hodowcow_bydla.html
jsz