Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia w ramach projektu InnovaBio Pomorze odkryli, że bioaktywny – wyciskany ze skórką – sok z aronii zawiera pięć razy więcej polifenoli niż słynące z tych składników czerwone wino.
Analizie pod kątem zawartości polifenoli poddano 5 różnych gatunków win ze średniej półki cenowej. Wszystkie przeprowadzone testy wykazały, że sok z aronii bije na głowę konkurenta w postaci wina. Badania zostały przeprowadzone na zlecenie małego polskiego producenta, który po otrzymaniu wyników natychmiast chce uruchomić produkcję na prototypowej linii produkcyjnej. – czytamy na stronie Parku.
Roślinne polifenole stanowią część mechanizmu obronnego u roślin, hamując rozwój atakujących je owadów, a nawet wirusów. Polifenole dostarczane w diecie uważane są za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegające chorobom układu krążenia.
Więcej: http://ppnt.pl/pl/aktualnosci/ppnt/aronia-nowy-polski-superfood
jsz