W ramach projektu Science Hub podjętego we współpracy z firmą ENERGOMAT, dr Anna Jasińska z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego (UŁ) wraz z dwiema studentkami II roku Biotechnologii mikrobiologicznej, Dominiką Antosiak i Agnieszką Sobieszek, zakończyły badania, których celem było określenie właściwości przeciwdrobnoustrojowych ozonowanych olejów OZONEA – poinformował Science Hub UŁ.
Preparaty OZONEA produkowane na bazie oliwy z oliwek i oleju lnianego wysyconych ozonem dostępne są w sprzedaży od kilkunastu lat. Firma, chcąc rozszerzyć zakres oferowanych preparatów, zwróciła się do przedstawicieli Instytutu Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii UŁ z prośbą o ocenę aktywności przeciwdrobnoustrojowej innych potencjalnie przydatnych olejów.
Celem projektu było ustalenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej preparatów OZONEA. Oceniono aktywność ponad 130 preparatów.
Przeprowadzone analizy pozwoliły na wytypowanie kilku preparatów, które istotnie ograniczały wzrost m.in. bakterii E. coli oraz grzybów C. albicans. Mikroorganizmy te tworzą mikrobiom ludzi i zwierząt, jednak w sytuacjach obniżonej odporności wykazują chorobotwórczość, wywołując schorzenia układu pokarmowego, moczowo-płciowego lub skóry.
jp