W 2020 roku Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) rozpocznie budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja umożliwi prowadzenie nowoczesnych badań naukowych w wyposażonych w unikatową aparaturę laboratoriach, a także organizację prestiżowych konferencji oraz wystaw.
W 2019 roku zakończono prace związane z koncepcją architektoniczną Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Obiekt wraz z towarzyszącą mu infrastrukturą zajmie 14,5 tys. m2 na terenie kampusu SGGW przy ul. Nowoursynowskiej w Warszawie. Budowa ma ruszyć w sierpniu 2020 r. Szacunkowy koszt inwestycji wynosi 62 mln zł, z czego 40 mln zł będzie pochodziło z dotacji Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony będzie do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi.
Termin zakończenia prac budowlanych planowany jest na koniec 2022 r.
jp