Prof. Joanna Kawa-Rygielska z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, we współpracy z Browarem Profesja zaprojektuje piwo niskoalkoholowe. Projekt zostanie zrealizowany w ramach Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej „Mozart”.
– Postanowiliśmy opracować technologię warzenia piwa rzemieślniczego o obniżonej zawartości etanolu, które miałoby jednocześnie wysokie walory odżywcze i funkcjonalne – mówi prof. Kawa-Rygielska cytowana w serwisie uczelni.
Nowa technologia wymagać będzie modyfikacji procesu produkcji piwa na etapie doboru surowców i rasy drożdży, pozyskiwania brzeczki (m.in. procesu zacierania i filtracji) oraz czasu i sposobu prowadzenia fermentacji. Badaczka i piwowarzy z Browaru Profesja zdecydowali się na opracowanie nowego produktu w oparciu o wykorzystanie niekonwencjonalnych szczepów drożdży, co da piwo, jakiego do tej pory na polskim rynku nie było.
jsz