Wynalazek naukowców Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu – nanokompozytowy pochłaniacz tlenu – uzyskał europejski patent. Autorami wynalazku są wykładowcy i absolwenci wydziału towaroznawstwa UEP: prof. dr hab. Zenon Foltynowicz, dr hab. inż. Wojciech Kozak, mgr inż. Karol Muc, mgr inż. Joanna Stoińska i mgr inż. Marta Urbańska.
Pochłaniacz tlenu oparty na zerowartościowym żelazie służy do ochrony zapakowanej żywności przed niekorzystnym wpływem tlenu. Przyczynia się do przedłużenia okresu przydatności do spożycia i wpływa korzystnie na cechy sensoryczne produktu. Zapobiega psuciu się żywności – ogranicza powstawanie odpadów żywności i jej marnotrawienie.
Rewolucyjność wynalazku polega na tym, że pochłaniacz może stanowić część opakowania, a nie jest dodawany bezpośrednio do żywności – jak przeciwutleniacze. Ponadto, wynalazek poznańskich naukowców działa również w warunkach bezwodnych i może być stosowany do ochrony suchych produktów spożywczych – informuje uczelnia.
jsz