W Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej opracowano innowacyjną kompozycję polimerową do produkcji m.in. ekologicznych sztućców jednorazowego użytku, podlegających recyklingowi organicznemu.
Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd. Otrzymywane z niej produkty jednorazowe są trwałe w użytkowaniu, a jednocześnie zachowują właściwości przyjazne dla środowiska naturalnego. Mogą być kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.
– Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych wykorzystuje się łatwo dostępne surowce w pełni pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi – tłumaczy kierownik zespołu badawczego prof. Helena Janik cytowana w serwisie uczelni.
jsz