Zmodyfikowane drożdże mogą pomóc w walce o czystość środowiska

26.07.2018

Dr hab. Aleksandra Mirończuk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie badać możliwości wykorzystania drożdży Yarrowia lipolytica do rozkładu tworzyw sztucznych. Na swoje badania dostała prawie 1,1 mln zł z Narodowego Centrum Nauki.

Drożdże będą modyfikowane genetycznie, zostaną wprowadzone do nich sztuczne geny kodujące enzymy, które mogą hydrolizować tworzywa sztuczne. Połączenie naturalnych właściwości drożdży Y. lipolytica z inżynierią ich metabolizmu, powinno umożliwić biodegradację tworzyw sztucznych – czytamy w serwisie uczelni.

Badania mogą przyczynić się do walki ze skażeniem środowiska – Mam nadzieję, że uda się uzyskać efekt, w którym zmodyfikowane drożdże będą wydzielać na zewnątrz komórki enzymy rozkładające tworzywa sztuczne, dzięki czemu będą budować własną biomasę, czyli mówiąc kolokwialnie, będą na tych plastikach rosnąć – mówi dr Mirończuk.

 

Jsz


Bez kategorii