Międzynarodowy projekt „Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”, w którym naukowcy Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu współpracują z partnerami z Polski, Czech, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego.
Celem projektu jest rozpoznanie i porównanie cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej. Konsorcjum projektowe tworzą: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, College of Polytechnics Jihlava i Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy), University of Economics in Bratislava (Słowacja) oraz Research Institute of Organic Agriculture (Węgry).
Projekt przyczyni się do wsparcia rynku żywności ekologicznej poprzez gromadzenie, rozpowszechnienie i prezentację uzyskanych wyników na temat konsumpcji produktów żywności ekologicznej wśród konsumentów – informuje poznańska uczelnia.
jsz