Naukowcy z Politechniki Śląskiej opracowali nowatorską metodę produkcji biowodoru, wykorzystując osady przemysłowe z przetwórstwa spożywczego. Biowodór, wytwarzany z użyciem mikroorganizmów, stanowi obiecujące odnawialne źródło energii.
Związki organiczne traktowane dotąd jako odpady są bogatym źródłem materiału organicznego, idealnym do wykorzystania w procesach fermentacji. Ścieki powstające w przemyśle spożywczym zawierają glukozę, mleko w proszku, olej palmowy i inne składniki. Kluczowym elementem nowej metody jest użycie nanocząsteczek metalowych, zawierających srebro i miedź, które zwiększają wydajność procesu, przyspieszając go.
Zastosowanie technologii może przynieść znaczące korzyści ekonomiczne i środowiskowe, szczególnie w zakładach przetwórstwa spożywczego i oczyszczalniach ścieków. Metoda, mimo że znajduje się w fazie badań podstawowych, zapowiada obiecującą przyszłość w kontekście zrównoważonego rozwoju i redukcji śladu węglowego – czytamy w portalu oiot.pl.
Więcej https://oiot.pl/biowodor-pozyskiwany-z-odpadow-spozywczych/
jsz