Zespół naukowców z Zakładu Fizjologii i Biologii Rozwoju Zwierząt Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu będzie badać, jak można zoptymalizować hodowlę jadalnych owadów. Badacze z Poznania, razem z partnerami z Francji i Austrii, pozyskali międzynarodowy grant z konkursu Narodowego Centrum Nauki i sieci Joint Programming Initiative.
Konkurs wpisuje się w poszukiwania alternatyw dla tradycyjnych sposobów produkowania żywności, które w dobie zmian klimatu generują zbyt duże koszty dla środowiska naturalnego. Jedną z odpowiedzi może być pozyskiwanie białka z owadów. Hodowla owadów zużywa aż sześć razy mniej wody do produkcji jednego grama białka w porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej i drobiu.
Projekt „Hodowla owadów jadalnych jako przykład zrównoważonej produkcji zwierzęcej oraz źródło systemów pakowania: nowe technologie dla poprawy jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wzrostu akceptacji społecznej koncentruje się wokół oszczędzania wody oraz produkcji zero waste.
Więcej: https://amu.edu.pl/nauka/popularyzacja-nauki/artykuly-popularyzacja-nauki/bialko-z-owadow-na-talerzu
jsz