Dr hab. inż. Agnieszka Ławrynowicz, prof. Politechniki Poznańskiej z wydziału informatyki i telekomunikacji, zdobyła nagrodę Naukowiec Przyszłości podczas Forum Inteligentnego Rozwoju. Doceniono ją m.in. za badania związane ze sztuczną inteligencją.
Badaczka prowadzi projekt „TAISTI – technologie sztucznej inteligencji do rekomendowania zamienników składników przepisów kulinarnych” – informuje uczelnia.
Cele projektu to zintegrowanie zasobów wiedzy i danych na temat przepisów kulinarnych i ich składników w celu wykorzystania algorytmów sztucznej inteligencji, opracowanie metod opartych na uczeniu maszynowym w celu rekomendowania potencjalnych substytutów składników i przewidywania ich właściwości.
Realizatorzy projektu chcą też opracować oparte na logicznym wnioskowaniu metody wyboru i wyjaśniania składników docelowych oraz ich adekwatnych substytutów oraz system proof-of-concept do rekomendowania zamienników składników w celu zintegrowania i zademonstrowania opracowanych technologii.
jsz