Prof. Agnieszka Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została członkinią Grupy Roboczej ds. Zdrowia i Żywności Europejskiego Forum Strategicznego ds. Infrastruktur Badawczych (ESFRI).
ESFRI zostało powołane w 2002 roku w odpowiedzi na potrzebę stworzenia spójnej strategii rozwoju europejskich infrastruktur badawczych. Jego częścią są grupy robocze dotyczące różnych dziedzin. Jedną z nich jest Grupa Robocza ds. Zdrowia i Żywności, czyli Health and Food Strategic Working Group (H&F SWG), której przewodniczącą jest prof. Lucia Banci z Włoch.
H&F SWG monitoruje i ocenia wdrażanie istniejących infrastruktur badawczych w obszarze zdrowia i żywności, analizuje schematy ich wdrażania i poprawia ich potencjalne zastosowanie w interdyscyplinarnych infrastrukturach badawczych.
Prof. Kita jest liderką Wiodącego Zespołu Badawczego Food & Health i kierowniczką Zakładu Technologii Przetworów Ziemniaczanych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – informuje uczelnia.
jsz