Zapobieganie powstawaniu odpadów żywności i ograniczenie produkcji CO2 – tymi problemami zajmą się zespoły naukowców z Politechniki Wrocławskiej (PWr) w ramach programu Interreg Europa Środkowa – informuje uczelnia.
Głównym tematem projektu Circus jest zapobieganie powstawaniu odpadów żywności. Szacuje się, że co roku w Unii Europejskiej marnuje się około 20 proc. całej wyprodukowanej żywności (88 mln ton), co prowadzi do niedopuszczalnych skutków społecznych, środowiskowych i gospodarczych. Całkowity budżet projektu to blisko 2 mln euro, z czego budżet PWr wynosi ponad 170 tys. euro
Projekt Credit to inicjatywa, która ma na celu podniesienie zdolności regionu Europy Środkowej do osiągnięcia celów klimatycznych poprzez pomoc małym i średnim firmom produkcyjnym w dekarbonizacji. Skupia się on na wzmacnianiu zdolności transferu technologii oraz przyspieszeniu rozwoju i wdrażania niezbędnych innowacyjnych rozwiązań w celu osiągnięcia zerowej emisji netto, tzw. Net Zero.
jsz