Dietetycy i psychodietetycy z wydziału zdrowia publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego napisali książkę „Postępowanie dietetyczne w pediatrii”. To niezwykle ważna pozycja, bo dzieci na każdym etapie rozwoju potrzebują określonych składników odżywczych i pokarmowych, aby prawidłowo wzrastać i nabierać sił – informuje uczelnia.
W podręczniku znalazły się informacje m.in. o motywacji i prowadzeniu rozmowy z pacjentem pediatrycznym i jego rodzicami, o postępowaniu żywieniowym w alergiach, w tym alergii na białko mleka krowiego, o diecie w celiakii, fenyloketonurii, cukrzycy typu 1, nadciśnieniu tętniczym, w PCOS,
– Książka opisuje też jak postępować z dziećmi, które mają awersje pokarmowe m.in neofobię żywieniową (lęk lub niechęć d próbowania nowej lub nieznanej żywności), jak prowadzić dietę ketogeniczną u dzieci z padaczką lekooporną, jak wspomóc małego pacjenta z chorobą nowotworową, jakie probiotyki stosować u dzieci i po co – mówi jedna z autorek, dr Karolina Krupa-Kotara.
Więcej: https://sum.edu.pl/pl/wiadomosci/ogolne/gdy-dieta-jest-forma-leczenia-ksiazka-naukowcow-sum
jsz