Jajko jest najdoskonalszym wytworem natury, a zawarte w nim substancje mogą ratować życie – mówi prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, autor kilkuset prac naukowych o technologii żywności, ekspert technologii drobiu i jaj.
Nie ma w przyrodzie równie doskonałego surowca jak jajo – uważa prof. Trziszka. Są w nim wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia. Fenomenem jest, że wystarczy energia cieplna, by to życie uruchomić! „Skoro z jaj może powstać życie, to można zawarte w nim substancje wykorzystać do ratowania życia, do walki z chorobami cywilizacyjnymi” –argumentuje naukowiec.
Prof. Trziszka zapewnia, że nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenia jajek. „Są w nich substancje mające znaczenie w regulacji ciśnienia krwi, czynniki niszczące bakterie i wirusy, zwłaszcza aktywne wobec wirusa grypy. Jest tam także cystatyna, która może mieć zastosowanie m.in. w walce z chorobami otępiennymi mózgu i nowotworowymi”- wylicza prof. Trziszka.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/47636/jajo_symbol_wielkanocy_i_najdoskonalsze_tworzywo.html