Badania dr Bartosza Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie wykazały, że połączenie jedzenia malin i prebiotyków wzmacnia prozdrowotne działanie owoców, w tym wpływa korzystnie na metabolizm wątroby.
Maliny są bogatym źródłem bioaktywnych związków o silnym potencjalne prozdrowotnym, w tym przeciwutleniaczy, które pomagają chronić ludzki organizm przed wieloma schorzeniami nowotworowymi.
Związki polifenolowe występujące w malinach wykazują korzystne działania biologiczne, w tym regulujące stan zapalny, metabolizm lipidów, syntezę kwasów żółciowych w wątrobie oraz aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym – mówi dr Bartosz Fotschki.
Jego badania potwierdziły, że odpowiednie stymulowanie bakterii występujących w jelitach, poprzez suplementację prebiotykami, zwiększa efektywność rozkładu polifenoli z malin do związków chemicznych o większym potencjale prozdrowotnym.
jp