Na Politechnice Gdańskiej doktorantka z Iranu bada zanieczyszczenie żywności pestycydami

08.08.2018

Mansoure Kermani przygotowuje doktorat z chemii analitycznej na Isfahan University of Technology w Iranie. Badania prowadzone przez nią w ramach stażu w Katedrze Chemii Analitycznej Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej mogą doprowadzić do stworzenia przełomowych metod wykrywania substancji zagrażających ludzkiemu zdrowiu w wodzie i żywności – informuje uczelnia.

Prace nad doktoratem poświęconym przygotowywaniu sorbentów nanostrukturalnych do badania obecności pestycydów w środowisku z wykorzystaniem chromatografii gazowej doktorantka rozpoczęła na politechnice w rodzinnym Isfahanie.

Projekt realizowany w Gdańsku  dotyczy przygotowywania materiałów sorpcyjnych w technice SMPE (mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej) do izolacji związków istotnych dla ochrony środowiska, głównie pestycydów i herbicydów. Sorbenty te będą materiałami hybrydowymi, opartymi na kombinacji porowatej krzemionki oraz cieczy jonowych o różnych właściwościach.

 

jsz


Badania i rozwój Szkolnictwo wyższe