Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu powstaną roślinne zastępniki produktów mięsnych

05.10.2020

Naukowiec Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zrealizuje projekt finansowany z programu Lider organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Dr inż. Przemysław Kowalczewski opracuje linię innowacyjnych pełnowartościowych zastępników produktów mięsnych na bazie surowców roślinnych.

Opracowane produkty stanowić będą pełnowartościowe, roślinne zamienniki produktów mięsnych o odpowiednio zbilansowanej wartości odżywczej, w tym pełnowartościowego białka i tłuszczów roślinnych, a także zawierać będą ponadto składniki funkcjonalne i prozdrowotne. Mają być pełnowartościowymi zastępnikami produktów takich jak burgery, parówki czy gyros.

– Wraz z zespołem, który zostanie zatrudniony w projekcie stworzymy nie tylko smaczne produkty, ale też skupimy się na tym by były o jak najlepszej wartości żywieniowej i faktycznie zastępowały mięsne produkty, a nie tylko imitowały ich wygląd – mówi naukowiec z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego cytowany w serwisie uczelni.

Więcej: https://puls.edu.pl/ogloszenia/dmik/dr-przemys-aw-kowalczewski-w-r-d-lider-w-konkursu-ncbr

 

jsz


Badania i rozwój Innowacje