Nagroda premiera za projektowanie żywności o potencjale prozdrowotnym

19.12.2023
fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Dr Karolina Tkacz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyła Nagrodę Premiera a wyróżniającą się pracę doktorską mającą znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności. Doceniono ją za dysertację, w której skupiła się na projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym. 

Laureatka przeprowadziła pierwsze kompleksowe badania nad składem hydrofilowych i lipofilowych związków bioaktywnych jagód, pędów, liści i soku rokitnika pospolitego. Jej badania udowodniły potencjał przeciwzapalny, przeciwcukrzycowy i przeciwutleniający unikatowej kompozycji związków bioaktywnych rośliny. 

Badania dr Tkacz obejmowały szeroki aspekt praktycznego zastosowania i innowacji technologicznych – naukowczyni opracowała metody bioprzetwarzania soków z jagód rokitnika, co stanowi oryginalne rozwiązanie redukujące kwasowość soków i jednocześnie zwiększające ich potencjał prozdrowotny – czytamy w serwisie uczelni.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/nagroda-premiera-dla-wybitnych-naukowczyn-z-upwr-4214.html#k2


jsz


Medycyna i biotechnologia