Każdego roku w Polsce ponad 2 mln ton jabłek przetwarzanych jest m.in. na koncentrat. Około 70 proc. wody z tych owoców jest marnowana, bo jako pozbawiona minerałów nie nadaje się do spożycia. Wrocławska firma Organic Water opracowała rozwiązanie, które pozwala produkować z niej zdrową i smaczną wodę, a naukowcy z Politechniki Wrocławskiej pomogą je udoskonalić.
– Nasza spółka opracowała technologię przetwarzania i mineralizacji wody, w efekcie której otrzymujemy czystą wodę z lekkim zapachem i posmakiem owoców, z których została wyprodukowana. Można powiedzieć, że jest to pierwsza na świecie woda z owoców, powstała w związku z produkcją zagęszczonych soków owocowych – mówi Piotr Łyczko, prezes Organic Water.
We współpracy z Politechniką Wrocławską firma chce udoskonalić opracowaną technologię. Naukowcy zbadają możliwości ograniczenia zużycia energii w samym procesie produkcyjnym i będą sprawdzać możliwości zastosowania nowej technologii do innych rozwiązań – informuje uczelnia.
jsz