Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będą badać szlaki metaboliczne drożdży Yarrowia lipolytica, interakcje glebowej materii organicznej z pestycydami, odporność ptaków na toksyny Shiga oraz właściwości glicerydów sterolowych. Granty na badania pochodzą z konkursu Opus 16 Narodowego Centrum Nauki – informuje uczelnia.
Naukowcy Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zbadają szlaki metaboliczne drożdży Yarrowia lipolytica. Właściwości spektroskopowe i chemiczne glebowej frakcji humin w odniesieniu do ich wzajemnych interakcji z pestycydami zbada konsorcjum, w którym liderem jest Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska wrocławskiej uczelni. Kolejne konsorcjum będzie badać właściwości fizykochemiczne i biologiczne glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstających podczas termicznej oksydacji.
Wrocławscy badacze poszukają także odpowiedzi na pytanie, dlaczego ptaki są odporne na działanie toksyny Shiga wytwarzanej przez bakterie Escherichia coli.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/50141/naukowcy_upwr_z_grantami_opus_16.html
jsz