Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zrealizują projekt SEASONED, którego długofalowym celem jest stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food. Wrocławska uczelnia od kilkunastu lat z sukcesami prowadzi badania nad nową żywnością.
Projekt SEASONED z obszaru Horizon-Widera szacowany jest na 1,5 mln euro. Liderem projektu jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, a partnerami Universidad Miguel Hernandez de Elche z Hiszpanii, Syddansk Universitet z duńskiego Odense oraz Basque Culinary Center z San Sebastian w Hiszpanii. Zespół ten uzupełnia Redinn – partner z Włoch, który odpowiedzialny będzie za działania komunikacyjne.
Projekt jest też szansa na zbudowanie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu Centrum Zachowań Konsumenckich – wiodącego ośrodka w tym obszarze badawczym dla Europy środkowo-wschodniej – informuje uczelnia.
Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr-z-projektem-z-programu-horizon-widera-3825.html
jsz