Potencjał miodów do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości i chorób neurologicznych – zbadają naukowcy z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, w ramach projektu finansowanego z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
– Miody są bogate w wiele składników o prozdrowotnym działaniu, co zostało już opisane w publikacjach naukowych – mówi dr Małgorzata Starowicz, kierownik Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN. – My podjęliśmy się sprawdzenia potencjału miodu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zweryfikujemy, czy miody – wzbogacone o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego – mają potencjał do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości czy chorób neurologicznych takich jak np. Alzheimer – dodaje.
Polska jest największym producentem miodu w Europie, a jego produkcja jest istotnym elementem krajowej gospodarki.
jp