Nowa technologia produkcji napojów antyoksydacyjnych

25.08.2023
Michal Zebrowski/East News

Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH) w Krakowie pracują nad technologią produkcji napojów antyoksydacyjnych poprawiających kondycję psychofizyczną człowieka o szerokich właściwościach regeneracyjnych dla naszego organizmu.

Technologia zaproponowana przez dr hab. inż. Agnieszkę Włodykę-Bergier prof. AGH z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska, która będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex, pozwala w bardzo krótkim czasie produkować napoje na bazie wody o doskonałej jakości pod względem składu chemicznego, jak i czystości mikrobiologicznej.

Konsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Naszym celem jest wprowadzenie na rynek napojów antyoksydacyjnych, w których głównym składnikiem aktywnym jest wodór – tłumaczy prof. Agnieszka Włodyka-Bergier.

jp


Innowacje