Olsztyńscy studenci zdominowali Europejski Konkurs Sensoryczny EUROPEL

21.03.2019

Studenci Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie zdobyli 12 nagród w 21. edycji Europejskiego Konkursu Sensorycznego EUROPEL, który odbył się we francuskim Poligny.

W konkursie udział wzięło 60 studentów z 6 krajów: Francji, Włoch, Finlandii, Holandii, Stanów Zjednoczonych i Polski. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie wystawił dwa trzyosobowe zespoły.

Łącznie zdobyliśmy aż 12 nagród – w tym 6 indywidualnych i 6 grupowych. Okazaliśmy się najlepsi jako szkoła i jeden z zespołów – powiedział w rozmowie ze studenckim radiem UWUEMKA,  jeden z nagrodzonych studentów Arkadiusz Rosiak. Pierwsze miejsca indywidualnie zajęli Dominika Dobrzycka i Arkadiusz Rosiak. Konkurs polegał na ocenie sensorycznej produktów – mleka, masła i serów: comté, camembert i morbier – dodaje Dominika Dobrzycka.

Jak podkreślają nagrodzeni studenci, świetny wynik jest odzwierciedleniem wysokiej jakości kształcenia na Wydziale Nauki o Żywności UWM.

jp


Wydarzenia