Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu realizuje międzynarodowy projekt CARINA (Carinata and Camelina boosting the sustainable diversification in agricultural production systems). We wrześniu w Poznaniu odbyło się pierwsze spotkanie robocze zespołu 17 partnerów i 5 podmiotów stowarzyszonych z 13 krajów Unii Europejskiej oraz państw stowarzyszonych.
Projekt koncentruje się na nowych zrównoważonych i zróżnicowanych systemach rolniczych, w tym na uprawie dwóch roślin oleistych: Brassica carinata L. Brown (zwanej kapustą abisyńską lub musztardą etiopską) oraz Camelina sativa L. Crantz (lnianka siewna) – czytamy w serwisie uczelni.
Wykorzystane w projekcie gatunki roślin oleistych charakteryzują się łatwą adaptacją do zróżnicowanych warunków glebowo-klimatycznych oraz możliwością wykorzystania w różnych systemach rolniczych. Nasiona obu roślin dostarczają wysokiej jakości olejów, które mogą być przekształcone w innowacyjne bioprodukty.
Więcej: https://puls.edu.pl/nauka-i-badania/prace-nad-mi-dzynarodowym-projektem-carina
jsz