Naukowcy Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego (PUM) w Szczecinie uczestniczą w projekcie opracowania nowej technologii produkcji ziół do uzyskania ulepszonych, innowacyjnych na rynku międzynarodowym, produktów w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół.
Wzbogacenie soków o rośliny zielne o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających może znacznie zwiększyć potencjał antyoksydacyjny produktu. Opracowanie i wdrożenie tych innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich oraz stworzenie nowego produktu spożywczego, będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami, udowodni ich właściwości prozdrowotne.
Badacze PUM zdobyli 1,2 mln zł w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Łączna wartość projektu wznosi 5 mln zł i uczestniczą w nim także firmy BACILLUS, DELIKATNA.BIO, SWEDEPONIC POLSKA, BAZIÓŁKA i lider grupy operacyjnej – EIG FINANCE – czytamy w serwisie uczelni.
jsz