Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu członkiem rady przy Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu

08.05.2020

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Tadeusz Trziszka został członkiem Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora żywności wysokiej jakości działającej przy Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu. Radę tworzą przedstawiciele środowisk naukowych, przedsiębiorców, producentów, rządu i instytucji państwowych.

Rada jest forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących kwalifikacji i kompetencji pracowników sektora produkcji żywności. Działania jej członków mają na celu zwiększenie udziału w rynku żywności wysokiej jakości – tutaj kluczowa jest ścisła współpraca producentów żywności i naukowców, której celem jest wypracowanie i wdrożenie nowych, systemów kształcenia pracowników na każdym etapie nauczana

Rada prowadzi stały monitoring zmian legislacyjnych na poziomie krajowym i Unii Europejskiej, ma też możliwości proponowania wypracowanych we własnym gremium rozwiązań wpływających na poprawę kompetencji i opracowuje Sektorowe Ramy Kwalifikacji – czytamy w serwisie uczelni.

Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/51065/prof_trziszka_czlonkiem_rady_przy_parp.html

 

jsz


Wydarzenia