Rewolucja w świecie kawy przy udziale naukowców Politechniki Opolskiej

24.12.2020

Naukowcy Politechniki Opolskiej we współpracy z opolską palarnią kawy Hard Beans Coffee Roasters  opracowali Hardtank – macerator do kawy na zimno, tzw. cold brew. Urządzenie zostało zgłoszone do ochrony patentowej, a teraz bierze udział w  światowym konkursie – informuje uczelnia.

Cold brew to napój macerowany z użyciem zimnej wody, dzięki czemu powstaje orzeźwiający, pełny w smaku, a jednocześnie o niższej kwasowości i goryczy napój. Hardtank – dzięki nowoczesnej technologii – przygotowuje cold brew w czasie 45-60 minut (co dotychczas trwało 24 godziny) i osiąga wydajność 250 litrów na dzień. Krótka ekstrakcja pozwala też wyeliminować ryzyko utleniania i tym samym wydłużyć trwałość napoju. Urządzenie znajdzie również zastosowanie w przygotowywaniu herbat i likierów.

Hardtank znalazł się w finale konkursu organizowanego przez największy na świecie i najpopularniejszy magazyn kawowy – Sprudge Media Network. Urządzenie zostało zgłoszone do ochrony patentowej w Polsce i Europie.

 

jsz


Innowacje