Śląski Uniwersytet Medyczny zaprasza na Tydzień Żywności organizowany w ramach Europejskiego Miasta Nauki. Od 22 stycznia zaplanowano wiele ciekawych spotkań, warsztatów i innych atrakcji popularnonaukowych.
– W trakcie siedmiu dni – od 22 do 28 stycznia – przyjrzymy się żywności i żywieniu, przyjmując bardzo różną optykę i pamiętając o tym, że spożywanie posiłków to nie tylko absolutnie podstawowa potrzeba biologiczna, ale również kwestia wysokiej jakości życia – zapowiadają organizatorzy.
W planach są warsztaty dla szkół, szkolenie dla intendentów i dyrektorów placówek oświatowych oraz indywidualne konsultacje dietetyczne dotyczące zdrowego stylu życia, analizy składu masy ciała oraz porad dietetycznych.
Organizatorzy zapraszają też do stworzenia „Babcinego Przepiśnika”. W programie m.in. luźne rozmowy i wymiana doświadczeń kulinarnych, rozmowy na temat tradycji kulinarnej i inspiracji z przeszłości oraz prezentacja dotycząca roli ziół w kuchni i ich wpływu na zdrowie.
jsz